Hoppa till innehåll

Elektriker - validering

El och Energi

Validering, 1700 poäng

VALIDERING - FÖR DIG MED YRKESERFARENHET

En kortare utbildning för dig som har minst ett års yrkeserfarenhet som elektriker.

Foto: ThisIsEngineering

Vad är validering?

Validering innebär att synliggöra, identifiera, erkänna och dokumentera en persons kunskaper och kompetenser. Det kan handla om den kompetens och erfarenhet som du har skaffat dig genom: Denna validering sker mot kunskaper och kompetenser motsvarande Skolverkets nationella kurs- och ämnesplaner.

Varför ska jag validera mina kunskaper?

Genom att validera det som du redan faktiskt har kunskaper om kan det vara lättare för dig att få ett jobb. Inom vissa yrken krävs det yrkesbevis för att kunna bli fullbetald. Din studietid kan också bli kortare om du validerar.

Asem, validerar elinstallatör inom yrkesområdet El  och energi, berättar:

Jag har alltid tyckt att teknik har varit spännande och drömde tidigt om att jobba med det. Har en del erfarenhet och kunskap sen tidigare så när jag fick chansen att validera mina kunskaper för att på så vis få ett intyg på vad jag kan och inte kan så kändes det rätt för mig. Nu pluggar jag de kurser som jag inte hade tillräckligt med kunskap i och förväntas vara klar under våren 2023. Jag höjer mitt värde på arbetsmarknaden.

Så går en validering till

Valideringen inleds med att du tillsammans med en yrkeslärare gör en kartläggning av dina yrkeskunskaper. Om det under den översiktliga kartläggningen visar sig att du inte har tillräckliga kunskaper kommer du bli rekommenderad att ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare för vidare planering. Med tillräckliga kunskaper menas att de motsvarar minst 20 procent av yrkesutbildningen.

Om du har tillräckligt med kunskaper för att kunna validera går du vidare till en fördjupad kartläggning. Här avgörs hur mycket du har att validera.

Vad händer efter valideringen?

Efter valideringen kommer du att få ett intyg på dina kunskaper. Intyget beskriver dina kunskaper och kompetenser i förhållande till nationella kurs- och ämnesplaner. Om du har kunskaper motsvarande en hel kurs görs en prövning och du får ett betyg i kursen.

De kurser inom utbildningen som du inte har kunnat validera kan du sedan studera på skolan.

Sök en förkortad utbildning idag

När du söker behöver du bifoga två typer av handlingar:  

Antagning

Frågor om ansökan och antagning ska skickas till info.goteborg.arbvux.se

Förkunskapskrav

Ämnes-/kursplan

EEXAAR

Anmälningskod

GGV-ELE-2023

Skolform

Gymnasial utbildning

3 Kursstarter

 1. Kursstart 3903035

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Skola
  Movant
  Antagningsbesked
 2. Kursstart 3903043

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Skola
  Movant
  Antagningsbesked
 3. Kursstart 3903051

  Kursstart
  Ansökan öppnar
  Skola
  Movant
  Antagningsbesked