Hoppa till innehåll

Betongarbetare

Bygg och Anläggning

Gruppundervisning, dag, 1650 poäng

BETONGARBETARE

Den här utbildningen är för dig som vill arbeta som betongarbetare. Undervisningen sker i skolan och under några veckor på en arbetsplats.

SÖK utbildningen via GRvux mellan 11 jan - 31 jan


Som betongarbetare har du ett fritt och självständigt jobb som ofta utförs utomhus. Det du jobbar med är många gånger stora och bestående samhällsprojekt. Det finns många arbetsområden som hanterar betong vilket gör att betongarbetaren har en bred arbetsmarknad.

Ett gjutningsfullt arbete

En fördel med att vara betongarbetare är att du kommer ha lätt att förklara vad du jobbar med. Jobbet handlar nämligen ofta om att bygga stora och bestående konstruktioner. ”Den där bron har jag byggt” är till exempel ganska njutningsbart att kunna säga om någon vill skryta om sitt lyckade altanbygge.

Som betongarbetare kan du alltså jobba med armering av betongkonstruktioner på väg- och brobyggen. Men husbyggen är också en vanlig arbetsplats. De flesta hus vilar på en grund av armerad betong och som betongarbetare armerar och gjuter du golv, väggar och pelare. Det blir allt vanligare med förtillverkade betongelement, som väggar eller fasadelement, som kommer direkt från fabrik till bygget. Betongarbetaren tar hand om och monterar elementen på plats.

Eftertraktade på arbetsmarknaden

Att vara betongarbetare kan vara fysiskt krävande, men arbetet underlättas av hjälpmedel i form av exempelvis byggkranar och betongpumpar. Arbetsgivarna kan variera, från stora rikstäckande byggkoncerner till små firmor som är specialiserade och som arbetar på entreprenad. Att arbeta på entreprenad innebär att du kan vara en begränsad tid på ett bygge för att sedan flytta till ett annat där betongarbete ska utföras. Det är goda utsikter att hitta ett jobb som betongarbetare

Om utbildningen

Två tredjedelar av utbildningen är grundläggande byggutbildning som ger en bred bas att stå på.
Den sista tredjedelen är specialiserad på betongarbeten. Gjutning och armering är betongarbetarens två huvuduppgifter.

Gjutningen görs i en form som sätts upp på plats. För att en betongkonstruktion ska bli tillräckligt stark måste den armeras med hjälp av armeringsjärn som löper genom den färdiga konstruktionen enligt ett visst mönster. Detta får du lära dig på utbildningen. Du får även lära dig att läsa ritningar.

Efter utbildningen söker du arbete som lärling. Under lärlingstiden får du lärlingslön från företaget enligt gällande avtal. Först efter att du har avslutat dina lärlingstimmar kan du göra ditt yrkesprov och få yrkesbevis som målare.

Det ingår minst 15 % arbetsplatsförlagt lärande, apl, i utbildningen som innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledaren och arbetsplatsens arbetstider.

Utbildningen är avgiftsfri, men du får själv köpa det kursmaterial som behövs. Utbildningen ger möjlighet att söka studiemedel hos CSN.

Vill du besöka skolan?

Kontakta goteborg@movant.se, Movant

Frågor som har att göra om ansökan och antagning ska skickas till info@arbvux.goteborg.se

Förkunskapskrav

Godkänt betyg i följande kurs eller motsvarande:

Ämnes-/kursplan

BAXAAR

Anmälningskod

GRY-BET-2304-GG

Skolform

Gymnasial utbildning

Extern länk

Ansök på GRvux 11 jan - 31 jan (Länk till extern sida.)

1 Kursstart

  1. Kursstart 3940090

    Kursstart
    Ansökan stänger
    Skola
    Movant