Valideringsingång - Målare
Bygg och Anläggning
Validering
Den här valideringsingången är för dig som har yrkeserfarenhet och kompetens inom yrkesområdet och som nu vill validera de kurser som du redan har kunskaper inom.
- Längd/poäng: Utbildningens längd beror på vad du vill validera och studietakten. Studieplanering sker på skolan.
- Förkunskapskrav: lägst betyg E från SFI kurs C eller motsvarande och arbetat minst 1 år på heltid inom det yrke du vill validera dina kunskaper mot
- Studieort: Göteborg
- Kursstart: Kontinuerliga starter mellan augusti-december 2022. I början av varje månad sker fördelning av behöriga sökande till en översiktlig kartläggning, 20 poäng, till respektive skola.
- Studiemedel: Du är berättigad att söka studiemedel
- Övrigt: Betyg och arbetsgivarintyg ska bifogas ansökan. Sista kompletteringsdag är tre veckor efter ansökningstillfället. Ladda upp dem på "Mina sidor".
Vad är validering?
Validering innebär att en persons kunskaper och kompetenser kartläggs och bedöms på ett strukturerat sätt. Denna validering sker mot kunskaper och kompetenser motsvarande Skolverkets nationella kurs- och ämnesplaner.Förkunskapskrav
- Lägst betyg E från SFI kurs C eller motsvarande. Om du har tillräckliga kunskaper i svenska, men saknar betyg, kan du få göra en nivåbedömning.
- Jobbat totalt minst 1 år på heltid inom det yrke du vill validera dina kunskaper mot
Handlingar som ska bifogas ansökan
När du går vidare i ansökan kan du välja alternativet "Jag bifogar mina betyg och andra dokument nedan med ansökan" för att direkt bifoga dina betyg och intyg. Du kan även ladda upp aktuella handlingar till din ansökan i efterhand, detta ska ske inom tre veckor från ansökningstillfället.- BETYG
Bifoga kopior på dina betyg från grund- eller gymnasieskolan (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen till din ansökan. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift godtas ej. Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads- eller regionarkivet
- ARBETSGIVARINTYG
För att visa att du arbetat minst ett år på heltid behöver du ladda upp ett arbetsgivarintyg som innehåller:
- ?tydliga start- och slutdatum
- vilken omfattning du arbetat i procent
- datering och underskrift av arbetsgivaren eller löneadministratör på företaget.
Om du inte har arbetsgivarintyg kan du i stället skriva ner följande uppgifter på ett papper och ladda upp detta dokument och bifoga det till din ansökan:
- var du har jobbat
- hur länge
- vilken omfattning du arbetat i procent
- en beskrivning av dina arbetsuppgifter
- Du behöver också skriva varför du inte kan få tag i arbetsgivarintyg.
Översiktlig kartläggning
Valideringen inleds med en översiktlig kartläggning. Om det under den översiktliga kartläggningen visar sig att du inte har tillräckliga kunskaper kommer du bli rekommenderad att ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare för vidare planering. Med tillräckliga kunskaper menas kunskaper som motsvarar minst 20% av yrkesutbildningen.
Fördjupad kartläggning
Om du har tillräckliga kunskaper att validera går du vidare till en fördjupad kartläggning. Här avgörs hur mycket du har att validera. Om det under den fördjupade kartläggningen visar sig att du inte har kunskaper som motsvarar hela yrkesutbildningen har du möjlighet att komplettera med de kurser som behövs.
Vad händer efter valideringen?
Efter valideringen kommer du att få ett intyg på dina kunskaper. Intyget beskriver dina kunskaper och kompetenser i förhållande till nationella kurs- och ämnesplaner. Om du har kunskaper motsvarande en hel kurs görs en prövning och du får ett betyg i kursen.
Antagning
Antagningen av behöriga sökande till valideringsingången kommer att ske i den ordning de kompletta ansökningarna registreras och behandlas. För att bli antagen måste du uppfylla förkunskapskraven. Om du uppfyller förkunskapskraven för utbildningen sker antagning utifrån tillgång till utbildningsplatser. För mer information läs Regler för vuxenutbildning på goteborg.se
Frågor om ansökan och antagning ska skickas till info.goteborg.arbvux.se
Kostnader för eleven
Mer information får du av skolan.
Plats för utbildningen
Stora Holm, Holmvägen 81
Utbildningsanordnare
Utbildningscentrum Bräckegymnasiet
Ansvarig vuxenutbildning
Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborgs Stad
Ämnes-/kursplan
BAXAHR
Anmälningskod
GGV-MAL-H22
Skolform
Gymnasial utbildning
Kurser
- Bygg och anläggning 1 (BYGBYG01)
- Bygg och anläggning 2 (BYGBYG02)
- Orienteringskurs på gymnasial nivå för validering (KGYORI11D)
- Orienteringskurs på gymnasial nivå för yrkessvenska (KGYORI11F)
- Komvuxarbete bygg- och anläggingsprogrammet (KVARBA)
- Måleriprocessen (MARMAL0)
- Måleri 1 (MARMAL01)
- Måleri 2 (MARMAL02)
- Måleri 3 (MARMAL03)
- Måleri 4 (MARMAL04)